perjantai 2. marraskuuta 2012

Perhevalmennusta, kyyneleitä ja investointeja

Kutsuimme vaimoni kanssa itsemme päiväkahville äitini luokse. Äiti viihtyi kahvipöydässä ja toivoi tuntevansa vauvan liikkeitä vaimoni mahassa. Pian toka-vekaralle tuli hikka. Äitini laittoi kätensä vaimoni mahan päälle. Äiti nauroi ja onnellisuuttaan päästi kyyneleet valumaan silmistään. Ihmeellistäkin huomata kuinka pienellä, vielä syntymättömällä vauvalla on niin koskettavan myönteinen vaikutus. Ehkä lapsenlapsi on puhtaasti iso rakkaus ja ihmisen ainoita rakkaussuhteita ilman pitkäkestoisia sitovia velvollisuuksia. Tämä on pieni palkka siitä, että on hoitanut oman vanhemman roolinsa niin hyvin, että vanhemmuus on innostava ja koukuttava haaste myös omalle lapselle.

Eilen alkoi perhevalmennus. Ensimmäisen kerran aiheena olivat parisuhde sekä äidiksi ja isäksi tuleminen. Meidän mielestä valmennus oli mukava tapahtuma ja kiinnostuksemme aiheisiin päästi puolitoistatuntisen kulumaan nopeasti. Erityisesti mieleen jäi lastenpsykiatri Jari Sinkkosen esiintyminen Riittävän hyvä vanhemmuus videossa. Paljon pieniä hyviä asioita mietittäväksi esimerkiksi vauvan ja vanhempien vuorovaikutuksesta ja aivojen nopeasta kehittymisestä. Muistankohan oikein, että ensimmäisen vuoden aikana aivojen paino viisin kertaistuu. Siinä kasvuvauhdissa hymyilevä ja empaattinen ilmapiiri lienee tervetulleempaa kuin, että aivot ovat kerenneet viisin kertaistua ja pääsääntöisesti ympärillä vanhempia on suututtanut ja väsyttänyt. Toinen mieleen jäävä ja parisuhteesta keskustelua herättänyt aihe oli Parisuhteen palikat. Palikoista rakennettiin taloa mallintava kasa, joka kuvasi parisuhdetta. Kivijalkana oli sitoutuminen ja tiilinä toimivat eri parisuhteen palikat seksuaalisuudesta, sanoista, teoista ja yms. Palikkatalon  tarkoitus oli minun mielestä hoksauttaa, että suhde ei ole vain käsittämätön möykky vaan se vaatii toimiakseen huomiota eri asioihin. Ihan hyvää ja aina tervetullutta ajateltavaa kenen tahansa parisuhteeseen. Minua mietitytti talon rakennuksessa välikattona toiminut palikka, jonka toisessa päässä oli oikeutetusti luottamus, mutta toisessa päässä anteeksianto. Ymmärrän, että anteeksiantava ja virheitäkin salliva ilmapiiri on tärkeä parisuhteessa, mutta pitääkö sen sulkea alleen kaiken? Onko luottamus ja anteeksianto samalla viivalla parisuhteen rakentamisessa. Mietin näiden suhdetta vielä illallakin ja päädyin ajatukseen, että itseasiassa anteeksianto ja luottamus ovat jopa toisensa pois sulkevia asioita ja vähintään persoonallinen ratkaisu välikatoksi. Enemmän tekisi mieli ajatella, että toistuva anteeksi pyytäminen ja  - antaminen ovat muiden rakennuspalikoiden heikkoutta ja ennen pitkää käy myös luottamuksen päälle. Kuntavaalien opettamalla tavalla anteeksianto on kuin torjuntavoitto. Kun tarpeeksi kauan saa pelkkiä torjuntavoittoja ei jäljelle jää kannatusta eikä parisuhdetta. Perhevalmennukselle annan täydet pisteet siitä, että se haastoi onnistuneesti ajattelemaan.

Valmennuksessa istuimme pienillä "lasten" puutuoleilla. Perhevalmennuskerran lopussa palautteita kerätessään valmennusta ohjanneet ammattilaiset kertoivat palautteissa toistuvan, että tuolit ovat huonoja, mutta niille ei oikein voi mitään. Minulla kiehahti! Viimeisillään raskaana olevat äidit viettivät julkisessa tilassa puolitoistatuntisen lasten syöttötuolia muistuttavassa 60- luvulta tutussa puuhäkkyrässä. Ei BusinessOulun tiloissa tai kaupungintalolla ihmiset istu käyttökelvottomilla jakkaroilla hetkeäkään. Ei ikivanhat ja huonot tuolit johdu määrärahojen puutteesta vaan puutteellisesta tahtotilasta. Oulun uudessa talousarvioesityksessä mainittiin asiakaslähtöisyys, maltilliset investoinnit ja synergia edut. Neuvolan odotusaulan häkkyrät ovat malliesimerkki kuinka nämä voisivat tulla powepointista lihaksi. Olen sitä mieltä, että edustuskäytössä olevien tilojen kalusteiden on oltava moitteettomia, että mielikuva hyvin ja laadukkaasti tehtävästä työstä huokuu jokapaikasta. Tällaisissa tiloissa mm. tuolit on uusittava aika ajoin. Käytöstä poistetuille tuoleille on käyttöä esim. neuvolassa raskaana olevien äitien pyllyjen alla. Näin syntyy synergia etu, asikaslähtöistä ajattelua  0% investoinnilla. Ajatus, että terveyskeskusten ei tule osoittaa tuolein tai kalustein tekevänsä hyvää ja laadukasta työtä onkin jo toinen juttu.

Lopuksi haluan kiittää luettuani vuoden 2011 verotietoja hyvin ansainneita ihmisiä siitä, että olette kustantaneet esimerkiksi perhevalmennustamme isolla panoksella.              

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti