maanantai 4. kesäkuuta 2012

Hyvät hörhöt huoltajien vahinko

Hyvät tavat: Tarvitsee lisää harjoitusta. Check *
Hörhöt lasten kanssa viettämässä koulujen päättäreitä. Check**
Huoltajien tekemää väkivaltaa humalaista 9- luokkalaista kohtaan. Check***
Vahinko kotikänni. Check ****

*)
Oli tiedossa, että minun oma poikapuolikas on kärsimätön, joskus ajattelematon ja tekee paljon asioita vain siksi, että kaverit viihtyvät. Koulutodistuksessa rasti kohdassa kertoi ärsyttävän rehellisesti totuuden, jonka löytää jo tästä blogin tyngästäkin. Kielenkäyttöni kotona näkyy pojan käytöksessä koulussa. Kotona poika on vielä niin kultaista, että vain äärimmäisen harmistuksen aikana  karkaa mopo lapasesta. Meidän tapauksessa uskon vielä, että mallioppimisella voi olla merkitystä. Siivoan oman suuni ja kannustan poikaa ottamaan mallia ja keskittymään huomioimaan muut. Vuoden päässä olevat tulokset viidennen luokan todistuksessa ovat liian kaukaisia tavoitteita. Tänään on mennyt pääsääntöisesti ihan kivasti.

**)
Kun koulut päättyvät lapsen on hyvä saada juhlia ystäviensä kanssa. Pidennetty kotiintuloaika on perusteltua, koska se on tilaisuus osoittaa huoltajille, että on luottamuksen arvoinen ja kykenevä huolehtimaan itsestään. Olen kuusi vuotta ollut juhlimassa lasten kanssa kyseisenä iltana. Se on kaikista huonoin ilta vapauksille. Vanhemmat ja vastuulliset kasvattajat, menkää yhdessä johonkin ihan muualle koulujen päättäjäisviikonloppuna. Menkää mökille, hotelliin, mummulaan, ulkomaille tai ihan mihin vaan niin kauas ettei sieltä tee mieli kavereiden kanssa tekemään sitä mitä kaikki muutkin tekevät. Näissä juhlissa aikuiset eivät ole paikalla ja ne ketkä ovat eivät halua lapsille mitään hyvää.

***) 
Kasvattaja, mitä teet kun olet huolesta soikeana ja etsit esikoistasi, joka on toista tuntia myöhässä sovitusta kotiintuloajasta? Olet ehkä lapsen antanut vähän maistaa alkoa kotona, ostanut muutaman pullon evääksi. Nyt hän ei vastaa puhelimeen ja olet itsekin maistanut kermalikööriä valmistujaiskakun kanssa ja saunaoluen. Kun löydät lapsesi kännissä ojasta nukkumassa, lyö ensin avokämmenellä itseäsi kahdesti naamaan ja jos tuntuu, että vielä on uhoa jäljellä, ota itseäsi niskasta kiinni ja lyö kasvojasi asvalttiin. Älä tämänkään jälkeen kajoa lapseen.

****)
Tiesin, että lauantaina on valmistujaisillan työvuoro. Perjantaina hain kaksi tuplapukkia, yhden lonkeron ja petollisen tervaleijonaputelin.Grillasin lohta, tein uuniperunoita, salaattia, saunoin ja menin yllättävänkin humalaan. Poika ei tainnut onneksi huomata, että paha isäpuoli on vähän hupsu. Vai huomasikohan? Enemmän taitaa olla järkeä miettiä, miksi tällaista pitää miettiä. 

ps. näiden parin kasvatuksellisesti opettavaisen päivän jälkeen tuntuu, että nuorissamme oleva tulevaisuus, on maailman pelottavin asia. Se on meidän kasvattajien vika. Menkäämme siis itseemme. Nyt mennään sinne ja siellä sitä nyt ollaan. Itsessä häpeämässä itseämme.   


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti